SpanijaNasl

"Виртуелно" путовање Шпанијом

(Me gusta España)

Гост: Институт Сервантес (Мирјана Старчевић, Ana Isabel Reguillo Pelayo), Музичка академија (Милица Петровић, виолина)

Шпанија, предивна јужноевропска држава привукла је нашу пажњу на "виртуалном" путовању својим занимљивостима и уметницима.

Велико одушевљење изазвао је пројекат Антони Гаудија "Саграда фамилиа". Без обзира што је коначан завршетак планиран 2026.године, овај пројекат и сада фасцинира својим изгледом и величином. На нашим часовима изучавали смо много занимљивости о тврђави "Алхамбра", градовима Кадиз, Валенсији, Мадриду, Севиљи... Као и о чувеној кориди и борбама матадора са биковима, познатим шпанским плесачицама и плесу фламенко, чувеним кастањетама...

Ни гастрономски део нисмо запоставили. Упознали смо шпанска традиционална јела: паељу, тапасе, буритосе, гаспачо, као и неизбежну слатку посластицу ћуросе.

Шпански културни аспект прича много истакнутих уметника, тако да је тешко определити се за најбољег. Разговарали смо о Пикасу, Гоји, Ел Греку, Миру, Салвадор Далију... Нашу причу о уметницима употпунила је прича о детаљима из живота салвадора Далија. Са уживањем смо прелиставали његову књигу "Ја сам геније". Овом необичном уметнику посвећен је музеј у граду Фигуерас.

По угледу на племићке и витешке игре, у Шпанији су биле веома распрострањене борбе матадора са биковима. Коначно су 2011. укинуте због суровости према животињама.

Да бисмо употпунили наше знање о Шпанији позвали смо Институт за шпански језик "Сервантес" да буде наш гост на угледном часу. Наше гошће из Института "Сервантес", Мирјана Старчевић и шпањолка Ана, су кроз дивну презентацију и интерактиван однос са децом представиле лепоту ове дивне земље. Ученици су уживали у сегментима шпанског језика, као и на радионици која је била посвећена учењу шпанског. Научили смо бројеве и боје на шпанском. Као успомену на ово дивно дружење, сваки ученик је добио хемијску оловку, бојице и графитну оловку од Института "Сервантес".

На овом "виртуелном" путовању пратила нас је наша гошћа са Музичке академије Милица Петровић. Извођењем шпанских композиција на виолини уз посебне технике, улепшала је наш час.

Дружили смо се, певали, играли, а изнад свега много смо научили. Спремни смо за наредна путовања!